joi, 7 februarie 2013

Sfinte icoane

Crucea Sfintei Nina primită de la Preacurata Maică a Domnului
Crucea Sf Nina cea intocmai cu apostolii luminatoarea Georgiei

Fântâna în care au fost botezați Sfinții împărați Mirian și Nana
Fantana in care fura botezat Sf imparati Mirian si Nana, intocmai cu apostolii, Georgia (1 octombrie) 1

Sf Nina cea intocmai cu apostolii luminatoarea Georgiei 2.1
Sf Nina cea intocmai cu apostolii luminatoarea Georgiei 3
Sf Nina cea intocmai cu apostolii luminatoarea Georgiei 5

+ * + * +
 Catedrala Setitskhoveli, ridicată pe locul cedrului Sfintei Nina, Georgia
Biserica cerdului Sf Nina 1

Cedrul Sfintei Nina
Biserica cerdului Sf Nina 2 cedrul Sfintei

Biserica cerdului Sf Nina 3 cedrul Sfintei

Întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea
Intaiul Sinod Ecumenic de la Niceea 1.1 fresca Man Stavronichita, Athos
Frescă din veacul al XVI-lea, Mănăstirea Stavronichita, Sfântul Munte Athos
Fiind caterisit Arie și vrând să intre în biserică și să slujească, muri, pentru rugăciunile sfântului Iacob, vărsându-și intestinele, căci nu se cuvenea a pune cele necinstite alături de cele adevărate și cinstite.
După moartea, slăvitului împărat Constantin cel Mare, împăratul perșilor, Saporie, veni și înconjură cetatea Nisibe cu multe meșteșuguri și se pregătea să intre în cetatea, însă sfântul Iacob numai se arătă și perșii fură pe dată puși pe fugă, căci un nor de muște și țânțari războindu-se cu ei, le înțepă caii și elefanții, de rupseră legăturile și se împrăștiară. Iar împăratul, cuprins de nedumerire, se întoarse în țara lui fără niciun câștig.
După aceasta, fiind înaintat în zile, sfântul ierarh se mută în locașurile cele de sus gătite de Domnul plăcuților Săi și de atunci pururea acoperă cu rugăciunile sale pe cei ce îi săvârșesc pomenirea cu credință.
+ * + * +
Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării, te-a arătat pe tine turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe, Iacob, roagă pe Hristos Dumnezeu, ca să mântuiască sufletele noastre. (Troparul Sfântului, glasul 4)
Dumnezeiescule tunet, trâmbița cea duhovnicească, săditorul credinței și risipitorule al eresurilor, mare slujitor al Treimii, sfințitule, cu Îngerii înainte stând, pururea te roagă pentru noi toți. (Condacul Sfântului, glasul 8)
+ * + * +
Mormântul Sfântului Ierarh Iacob
Sf Ier Iacob, ep de Nisibe 2 mormantul Sfantului

+ * + * +
Viața sa poate fi aflată în:
Vietile Sfintilor ianuarie 1
+ * + * +

Icoana Maicii Domnului a Acatistului (12 ianuarie)

Z
Începutul zugrăvirii acestei icoane a fost acoperită de negura vremii, căci din vechime rugătorii au simțit nevoia să-și împletească evlavia lor pentru Maica Domnului cu rostirea Acatistului Buneivestiri, cel mai vechi acatist al creștinătății. Iar roada netăgăduită a acestei împletiri de taină a fost și zugrăvirea de icoane care să înfățișeze conținutul acatistului.
Acatistul Buneivestiri este legat de minunea eliberării Constantinopolului de atactul perșilor și avarilor de la 7 august 626. În timp ce împăratul Heraclie era atunci cu armata sa departe în Orient, patriarhul Serghie făcu procesiuni pe zidurile capitalei cu relicvele Crucii, cu icoana „nefăcută de mână” a Mântuitorului Hristos și veșmânt al Maicii Domnului, încurajând poporul a lupta și săvârșind rugăciuni stăruitoare către Preacurata Maică a Domnului. În semn de mulţumire, întreg poporul capitalei îşi petrecu noaptea victoriei fără a se aşeza (akáthistos), cântând un imn în biserica Fecioarei de la Vlaherne.
Acatistul Buneivestiri  (text, clic aici)
+ * + * +




+ * + * +
Icoana Maicii Domnului a Acatistului de pe Tabor
Icoana Maicii Domnului a Acatistului 13.1 Tabor
Despre aceasta se spune că un creștin a cumpărat de la Mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos o copie a icoanei Maicii Domnului vrând să o ducă în Israel. Îmbolnăvindu-se, el puse copia într-o sticlă, alături de lumânări, tămâie și o scrisoare și i-a dat drumul pe mare. După 3 luni și jumătate de călătorie, sticla a fost găsită de un arab din Nazareth care a dus-o la Mitropolie. De acolo, icoana fu trimisă pe Muntele Tabor, unde începu a face minuni
Prima minune a fost înfăptuită unei fetițe de 14 ani, oarbă din naștere, al cărei tată, închinător la Locurile Sfinte, a luat ulei din candela icoanei și i-a adus fetei acasă. A treia zi după ungere, fata și-a recăpătat vederea.
Mulțimea minunilor săvârșite de această icoană este adeverită de mulțimea semnelor de recunoștință lăsate la aceasta de credincioșii care au primit ajutor sau tămăduire.
+ * + * +
Icoana Maicii Domnului a Acatistului 12.1 detaliu
Icoană a Acatistului din veacul al XVIII-lea, detaliu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

- Deoarece avem nevoie zilnica de hrana spirituala, aici este locul unde vei gasi cate o . . . soapta a Duhului Sfant pentru a te ajuta sa intelegi voia lui Dumnezeu cu privire la viata ta -