vineri, 26 iulie 2013

Mormantul Sfintei Paraschevi - Pounta



Mormantul Sfintei Mucenite Paraschevi, aflat in manastirea ortodoxa din Pounta, este unul dintre locurile mult-iubite de pelerinii crestini care pasesc pe pamantul Greciei. Sfanta Paraschevi, mucenita din Grecia, sarbatorita pe 26 iulie, nu trebuie confundata cu Sfanta Cuvioasa Parascheva, cea mai populara dintre sfintii ale caror Moaste se afla pe teritoriul Romaniei, sarbatorita pe 14 octombrie.
Sfanta Mucenita Paraschevi a trait pe vremea imparatului Antonin, fiind originara din Italia. Tanara, nascuta intr-o zi de vineri (paraskevi) a manifestat interes deosebit pentru cunoasterea tainelor credintei crestine, citind carti si participand la rugaciuni, in biserica. Dupa moartea parintilor, ea si-a impartit averea saracilor, s-a calugarit si a inceput sa propovaduiasca, reusind sa intoarca multi eleni la credinta in Dumnezeu.
Minunandu-se de frumusetea si priceperea ei, imparatul a incercat s-o determine sa se lepede de credinta crestina. Sfanta Paraskevi a refuzat si de aici au inceput chinurile si suferintele ulterioare, ce aveau s-o transforme in mucenita. Astfel, se stie ca sfintei i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; ca a fost aruncata intr-o caldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se racorea; mai mult, ca l-a stropit pe imparat cu ulei incins, din care cauza acesta a si orbit. Lovit in lumina ochilor, imparatul a strigat: "Miluieste-ma pe mine, roaba adevaratului Dumnezeu, si da-mi mie lumina ochilor mei; ca atunci voi crede in Dumnezeul pe Care Il propovaduiesti tu." Sfanta a spus o rugaciune si indata imparatul Antonin a vazut si impreuna cu toti din casa lui au crezut in adevaratul Dumnezeu, botezandu-se in numele Preasfintei Treimi.
Plecand de acolo, Sfanta Paraschevi s-a dus prin cetati si sate, a propovaduit numele Domnului, i-a insemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci si a marturisit ca este crestina. Pentru credinta ei nestramutata, s-au mai incercat si alte cai de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vatamarea cu foc incins etc. Nu a putut fi clintita in nici un fel de la dreapta credinta. Pana la urma, in ziua de 26 iulie, i s-a taiat capul cu sabia.
Mormantul Sfintei Paraschevi - Pounta
Potrivit traditiei pastrate de crestinii din Epir, mucenita nu a fost martirizata in Roma, precum marturisesc unele biografii ale acesteia, ci in regiunea Tesprotia, pe locul unde se afla astazi Manastirea Sfanta Paraschevi din Pounta. Potrivit aceleiasi traditii, puternic marturisite de localnici, dupa decapitarea sfintei, cinstitul ei trup a fost inmormantat in acest loc, mormantul ei putand fi vazut si astazi.


Se marturiseste ca ighemonul a tarat-o pe sfanta pana pe malul raului Acheron, unde mai apoi i-a taiat capul. Se spune ca, in timp ce calaul a ridicat sabia, spre a o lovi pe sfanta, aceasta a imbratisat o bucata mare de piatra, urmele ambelor palme ramandu-i imprimate pe stanca. Pe acest loc a fost ridicata mai apoi o biserica, inchinata ei. Cinstitul ei cap a fost pastrat in aceasta biserica pana ce a fost dus la Manastirea Petraki, in Atena.
Pounta, ca loc in care a fost martirizata si inmormantata sfanta mucenita, este intarit si de urmatoarele marturii: Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul marturiseste ca "prin Sfanta Paraschevi, multi greci s-au intors la cunoasterea lui Dumnezeu"; martirologiul din Roma, de data mai recenta, omite detaliul oferit de Sfantul Nicodim; multe localitati din regiunea Tesprotia (Valanidia, Kerasovo, Agia Kyriaki, Popovo, Tsangario si Karamachi) isi sarbatoresc zilele in data de 26 iulie, cand Biserica Ortodoxa o cinsteste pe Sfanta Mucenita Paraschevi; particele din Moastele sfintei sunt pastrate in foarte multe biserici si manastiri din Grecia, dupa cum urmeaza: Manastirea Petraki din Atena, Manastirea Cutlumus si Manastirea Dionisiu din Sfantul Munte Athos, Manastirea Sfantul Ilie din Thira.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

- Deoarece avem nevoie zilnica de hrana spirituala, aici este locul unde vei gasi cate o . . . soapta a Duhului Sfant pentru a te ajuta sa intelegi voia lui Dumnezeu cu privire la viata ta -