luni, 17 septembrie 2012

Lumina ptr. Candela din Suflet ( II )

Lumina ptr. Candela din Suflet ( II )

 
Despre Suflet ( pasaje partea a II-a ) .... Pasaje din invataturile raposatului Parinte Visarion ce-si odihneste somnul de veci la Manastirea Cernica din Capitala:
....................
1128. Sufletul doreste si inseteaza de Dumnezeu. Sufletul isi are nevoile sale, el nu se statura cu lucrurile pamantesti, caci el nu este pamantesc; el este vesnic, nemuritor si, daca nu este ascultat, se mahneste, se tulbura si de aceea omul devine nemultumit. Fericirea adevarata o poate da numai Domnul Dumnezeu. ( Predica la Duminica a 19-a dupa Rusalii- Iubirea vrasmasilor ).
....................
1129. Daca nu credem in existenta sufletului suntem calatori fara tinta- intocmai ca niste calatori straini care nu stiu nici de unde vin si nici incotro merg - pacatosi fara mantuire, muritori fara speranta; suntem fapturi care nu stim de ce am venit in lume, ce rost avem in viata si unde mergem dupa moarte. ( Predica despre existenta sufletului ).
....................
1130. Sa ne fie mila de sufletul nostru si sa incepem cu mai multa staruinta sa-l hranim, sa-l adapam, sa-l spalam de rani si sa-l ingrijim ! Cat mai bine sa-l ingrijim, caci ne va cere Domnul Hristos socoteala de el ! Hrana, bautura si ingrijirea sufletului sunt Cuvantul lui Dumnezeu, rugaciunile, cantarile, predicile si citirea sfintelor carti religioase ortodoxe. ( Predica la D. a 22-a dupa R. - Bogatul nemilostiv ).
.....................
1131. Omul inseteaza mereu dupa mai bine, tinde mereu spre fericirea vesnica fara sa poata spune vreodata ca si-a atins scopul. Toate celelalte fapturi, chiar plantele si animalele, isi au tintele implinite si sunt fericite; numai omul nu are niciodata odihna si multumire. ( Predica despre existenta sufletului ).
.....................
1132. Diavolul stie ca cel mai de pret e sufletul omului, de aceea se lupta sa-l castige, sa-l duca in iad, sa imparta cu el "bunatatile" acestui loc de chin: flacarile focului, viermii cei neadormiti si toate muncile iadului. ( Predica la Pranzul Sfintei Treimi ).
......................
1133. Sa ne fie mila de sufletele noastre acum cat traim, sa ne facem cu mana noastra tot ce trebuie, sa ne asiguram sufletul in mana lui Dumnezeu prin sfintele sarindare ! ( Predica despre folosul sarindarelor ).
......................
1134. Daca avem o piatra de mult pret, o podoaba scumpa, o pazim cu grija, caci, de s-ar putea, am ascunde-o in inima noastra; cu toate acestea, nu putem cumpara raiul cu o astfel de piatra. Sufletul nostru, de care depinde toata fericirea vietii pamantesti si a celei viitoare sa nu-l bagam noi in seama cu nimic ?! ( Predica despre existenta sufletului ).
.......................
1135. Se gasesc destui indoielnici care spun ca au taiat in bucati tot corpul omenesc si n-au gasit nicaieri sufletul. Au gasit oase, sange, nervi, creier, inima, dar nici urma de suflet, ca si cand sufletul s-ar afla in hoituri sau n-ar fi nicio deosebire intre omul viu si omul mort. Nu este o nebunie sa caute cineva sufletul in vcadavre ? ( Predica la Inaltarea Domnului ).

AMIN !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

- Deoarece avem nevoie zilnica de hrana spirituala, aici este locul unde vei gasi cate o . . . soapta a Duhului Sfant pentru a te ajuta sa intelegi voia lui Dumnezeu cu privire la viata ta -