miercuri, 20 ianuarie 2010

,,Vino Hristoase in sufletul celui care te striga pe Tine, si curateste inimile noastre intunecate si inrobite de pacat.”

Sfânta Liturghie…pom spre Împărăţia Cerurilor

Sfanta Liturghie deseori este vazuta drept o ,,liturghie care se aseamana, sau o liturghie repetata”. Multi dintre noi nu ne concentram suficient in timpul Sfintei Liturghii, care defapt este o chemare. Chemare la Cina, o chemare la impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. In Sfanta Evanghelie de Duminica trecuta, Mantuitorul ne da un raspuns al Tainei Sale, un raspuns al Sfintei Liturghii. Precum Zaheu s-a urcat in copac pentru a-L vedea pe Mantuitorul, si nu doar pentru atat…si noi ar trebuii sa urcam in acest ,,copac” ce duce spre Imparatia Cerurilor. Acesta era dornic de schimbare sufleteasca. Putem oare sa spunem acelasi lucru despre noi? Suntem noi dornici de aceasta schimbare?

Ne aflam intr-o continua cautare, intr-o continua lupta cu ispitele…intr-o neincetata pregatire. Suntem la inceput pe aceasta scara, dar totusi care inceput? Ce este inceputul nostru? Milostivirea si coplesitoarea bunatate a lui Hristos a patruns atat de puternic dincolo de intunericul si rautatea pacatului, dincolo de lacomia care stapanea sufletul acestui vames. Toti suntem intunecati de aceasta lacomie, de la cel mai sarac pana la cel mai bogat. Avand aceasta lacomie, ne intunecam din ce in ce mai mult, desi suntem orbi si nu vedem asta. Vedem si auzim doar cele lumesti, insa de cele duhovnicesti ne instrainam de fiecare data. Cum sa fii strain, omule, tu care atunci cand intrii in Biserica intrii defapt in Imparatia Bucuriei cele Adevarate?

Si totusi Milostivirea si Bunatatea Lui patrund dincolo de pacat. Acesta este curajul cu care Mantuitorul ne intareste. Cuvantul care ne lumineaza, caci El ne-a spus ,,Indrazniti…”. Precum spunea si marele actor Dan Puric: ,,Mantuitorul a spus ,,Indrazniti” nu ,,aveti tupeu!”. Prin asta intelegem noi chemarea la Mantuire. Chemarea la Cina Sa, cum am mai spus. Toti suntem chemati la Inviere. Toti primim Trupul si Sangele Lui. Ar trebui sa vedem toate acestea, tot ceea ce El lucreaza. Sa nu fim nemultumiti de cererile neimplinite, sau sa deznadajduim de indata ce ispita apare. Dar este prea greu sa intelegem… ca El s-a unit cu firea lumesca pentru noi. S-a unit cu acest vames, pentru noi. Pentru a intelege ca defapt casa acestuia, este casa ce se afla chiar in interiorul nostru. Il asteptam noi in aceasta ,,casa”?

,,Vino Hristoase in sufletul celui care te striga pe Tine, si curateste inimile noastre intunecate si inrobite de pacat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

- Deoarece avem nevoie zilnica de hrana spirituala, aici este locul unde vei gasi cate o . . . soapta a Duhului Sfant pentru a te ajuta sa intelegi voia lui Dumnezeu cu privire la viata ta -