duminică, 26 decembrie 2010

Dupa cum marturisea un pelerin:

Cuvintele sunt extraordinar de mici să exprimi ce simţi când bucăţile acelea ca de vată vin şi le atingi cu mâinile, le simţi pe chip… Ai vrea să te urci pe acea bucată şi să pleci, să nu te mai intereseze nimic!

Concomitent cu minunea aceasta, se răspândeşte în aer un miros extraordinar parcă de tămâie, dar nu este tămâie; parcă de răşinoase, dar nu este de răşinoase; e o combinaţie de conifere orientale, cu tămâie naturală, din răşina pomului. Bineînţeles, se găsesc şi aici cei care să pună la îndoială minunea, spunând că au făcut grecii vreo nouă şmecherie sau că e doar un proces meteorologic. Aici este însă o manifestare generală a bucuriei! Totul tresare de bucurie acolo, ceea ce nu se întâmplă nicicum în alte locuri, în alţi munţi, în cazul fenomenelor meteorologice.

Bineînţeles că după ce vii de pe Tabor , cu priveghere de toată noaptea, cu Liturghie, cu cântări făcute de greci, de arabi, de bulgari, de ruşi şi de români, care toţi cântă Schimbatu-Te-ai la Faţă, Hristoase, în munte, arătându-Le ucenicilor Tăi Faţa Ta, pe cât li se putea!…, nu mai poţi pune preţ de nimic lumesc, ci ai dori să trăieşti aşa veşnic!



Muntele Tabor
se ridica pe partea nord-estica a depresiunii Yizreel. A jucat un rol important in istoria biblica, iar traditia il leaga de Schimbarea la Fata a Mantuitorului nostru lui Iisus Hristos. Muntele este localizat strategic pe vechea strada principala nord-sud si a fost o fortareata importanta in timpul perioadei grecesti, romane si in timpul cruciadelor.

Muntele Tabor este localizat la 9 km est de Nazareth. Este un munte rotund, vizibil din toata imprejurimea. Nu este un vulcan stins asa cum s-ar parea.

In antichitate era strabatut de mai multe strazi: Via Maris (din depresiunea Yizreel pana in Marea Galileii), valea Iordanului si Bet Shean via Ein Dor.

De pe deal privelistea catre depresiunea Yizreel este minunata, dealurile care o inconjoara fiind Givat Hamoreh, iar la nord Muntele Hermon (asa cum se spune in Psalmi 88:13: “Miazănoapte şi miazăzi Tu ai zidit; Taborul şi Ermonul în numele Tău se vor bucura.”)



Urmatoarea harta arata punctele de interes. Observati drumul care urca pana in varful muntelui, la inaltimea de 300 m. Pe varful muntelui exista trei sectiuni: zona basilicii franciscane, zona bisericii grecesti (partea de nord-est) si ruinele lui Flavius (partea de vest

Iata o vedere a Muntelui Tabor de pe Muntele Precipice, de langa Nazareth. La poalele muntelui exista mai multe sate arabe, inclusive Deburiah, care se vede in fotografie. In departare se observa satul arab Iksal.(la acest sat este posibil sa se faca referire in Iosua, 19:12: “De la Sarid apuca îndărăt şi mergea în partea de răsărit, spre răsăritul soarelui până la hotarul ţinutului Chislot-Tabor şi de aici apuca spre Dabrat şi se urca către Iafia”)



O privire mai apropriata dinspre strada de langa Ein Dor, in partea de sud a muntelui. Pe varful acestuia se pot vedea zidurile manastirii.



Urmatoarea priveliste este accesibila doar prin partea de nord, printr-o strada foarte stramta. A urca cu piciorul sau cu bicicleta pe munte este o adevarata provocare. Insa au fost construite 4300 de trepte pentru a le fi de folos pelerinilor crestini.

la Muntele Tabor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

- Deoarece avem nevoie zilnica de hrana spirituala, aici este locul unde vei gasi cate o . . . soapta a Duhului Sfant pentru a te ajuta sa intelegi voia lui Dumnezeu cu privire la viata ta -